Cyberknife

Cyberknife

Saktësi nën-milimetrike në trajtimin e indeve kanceroze

CyberKnife është një sistem teknologjik i avancuar i radio-kirurgjisë që ofron saktësi nën-milimetrike në trajtimin e kancerit kudo në trup.

CyberKnife përdoret veçanërisht në tumore të shumëfishta që kërkojnë ndërhyrje komplekse dhe në trajtimin e tumoreve që nuk mund të operohen në mënyrë kirurgjikale. Saktësia e saj nën-milimetrike minimizon dëmtimin e mundshëm të indeve të shëndetshëm që rrethojnë tumorin. CyberKnife monitoron dhe gjurmon lëvizjen e frymëmarrjes së pacientit për t’u rakorduar me lëvizjen e tumorit gjatë procedurës, duke siguruar shpërndarjen e saktë të rrezatimit.

Trajtimi CyberKnife nuk ka dhimbje dhe nuk kërkon anestezi. Pacientët mund të kthehen shpejt në rutinën e tyre të përditshme pas përfundimit të trajtimit.

Çfarë është CyberKnife?

CyberKnife është një sistem radio-kirurgjikal i krijuar për të kryer trajtimin e kancerit me saktësi më tepër se milimetrike. Në këtë sistem rrezatimi është i përqendruar për të trajtuar zonat kanceroze të trurit dhe trupit me doza të mëdha rrezatimi. Në të njëjtën kohë indet normale mund të mbrohen në shkallën maksimale nga efektet e rrezatimit. Kjo teknologji robotike e kontrolluar nga kompjuteri praktikisht mund të lëvizë dhe të rrotullohet rreth pacientit për të aplikuar rrezatim nga qindra kënde të ndryshme. Në thelb, CyberKnife është një përshpejtues linear i përparuar, i vendosur në robotët e përdorur në sektorin e industrisë. Është një pajisje e radio-kirurgjisë stereotaktike (SRC) që përdor rrezatim të përqendruar në zonat kanceroze të trurit dhe trupit, veçanërisht në vendet që arrihen me vështirësi, për të ofruar doza të larta rrezatimi ndërkohë që siguron mbrojtje maksimale për indet normale. SRC, e cila mund të përkufizohet si trajtimi për një objektiv të gjetur përmes koordinatave, nënkupton shkatërrimin e plotë të një tumori në një seancë të vetme me doza të mëdha rrezatimi, pas përcaktimit të koordinatave tre dimensionale. Kur ky trajtim aplikohet në më shumë se një seancë (përgjithësisht 3 – 5 seanca) quhet radioterapi stereotaktike (SRT).

Cilët specialistë mund të kryejnë trajtimin CyberKnife?

Specialistët që përdorin trajtimet CyberKnife janë specialistë të radioterapisë onkologjike. Sidoqoftë, në trajtim përfshihen edhe specialistë të fizikës mjekësore që janë përgjegjës për cilësinë e trajtimit, teknikë të radioterapisë që përdorin pajisjet e trajtimit, infermierë që ndihmojnë mjekët duke ndjekur përparimin e pacientit, si dhe autoritetet e pranimit të pacientëve që ndihmojnë me të gjitha llojet e pyetjeve dhe procedurave për ta bërë trajtimin sa më efektiv dhe të rehatshëm për pacientin dhe të ofrojnë mbështetje për onkologun e radioterapisë.

Për trajtimin e cila llojeve të kancerit përdoret CyberKnife?

CyberKnife mund të përdoret në të gjitha lezionet e rajonit të trurit dhe të qafës dhe kokës, pa kufizime për sa i përket pozicionit dhe madhësisë. Preferohet në trajtimin e tumoreve malinje dhe beninje, metastazave, keq-formimeve arterio-venoze dhe disa sëmundjeve funksionale.

 • Gjithashtu mund të përdoret në trajtimin e kancerit të mushkërive, kancerit të prostatës, kancerit të kokës dhe qafës, tumoret e shtyllës kurrizore, kancerit të pankreasit dhe metastazat që janë të vogla në numër, por që nuk mund të mjekohen me metoda të tjera, kancerit të mushkërive dhe mëlçisë në të cilat tumori ndryshon vendndodhje sipas frymëmarrjes ose lëvizjes së zorrëve, disa tumore që nuk kanë qenë të shërueshme në të kaluarën ose që kanë qenë të shërueshme vetëm përmes operacionit, i cili shkaktonte edhe dëmtime të tjera, tumoret rreth syve që kërkojnë që syri të hiqet në mënyrë kirurgjikale dhe çrregullime të shtyllës kurrizore që janë shumë të ndjeshme ndaj rrezatimit.
 • Metoda përdoret tek pacientët që kanë marrë radioterapi më parë por sëmundja është përsëritur në të njëjtën zonë.

Çfarë i ofron CyberKnife pacientit?

CyberKnife është një trajtim i përshtatshëm për lezione në vende që arrihen me vështirësi në zona që nuk mund të operohen.

 • Është një opsion për tumoret që nuk kërkojnë operacion, që kërkojnë një operacion shumë kompleks ose që janë të paoperueshëm.
 • Sistemi kryen trajtimin me ndjeshmëri nën-milimetrike dhe synon të zvogëlojë në minimum dëmtimin e indeve të shëndetshëm.
 • Trajtimi i shpejtë sigurohet me seanca aplikimi që ndryshojnë nga 1 deri në 5 seanca.
 • Gjatë gjithë periudhës së trajtimit, tumori dhe lëvizjet e pacientit mund të monitorohen me sistemin e orientuar nga imazhe të çastit dhe teknologjia robotike e kontrolluar nga kompjuteri. Ndryshimet e menjëhershme mund të zbulohen dhe korrigjohen.
 • CyberKnife monitoron frymëmarrjen e pacientit dhe lëvizjet e tumorit që ndodhin; si rezultat, bën korrigjime të ndjeshme dhe zbaton rrezatimin në përputhje me rrethanat.
 • Tumore të shumtë mund të trajtohen njëkohësisht.
 • Është pa dhimbje dhe nuk nevojitet anestezi.
 • Pacienti nuk ka nevojë të shtrohet në spital dhe mund të kthehet në jetën e tij të përditshme shumë shpejt.

Njihuni me pajisjen CyberKnife

Sistemi radio-kirurgjikal CyberKnife është një pajisje e dizajnuar për trajtimin e kancerit. Kryesisht ajo përbëhet nga një përshpejtues linear, i cili peshon 140 kg dhe prodhon 6 rreze X MV dhe është i pozicionuar në një robot industrial me 6 nyje. Gjithashtu pajisja ka edhe një shtrat pacienti robotik që mund të lëvizë në 6 drejtime. Roboti ka një ndjeshmëri prej 0.2 mm. Me ekzaminimin imazherik CyberKnife kombinimi i përcaktimit të objektivit dhe sistemit të kontrolluar të robotit që ofron udhëzime, tumoret goditen me rrezatim shumë ndjeshëm.

Si aplikohet CyberKnife?

CyberKnife aplikohet duke vendosur një maskë plastike mbi pacientët, pa procedurë kirurgjikale. Gjatë trajtimit pacienti vendoset në një shtrat të kontrolluar nga roboti, i cili mund të lëvizë në 6 drejtime. Sistemi i kapjes së imazhit që përcakton vendndodhjen e tumorit, e gjurmon atë dhe monitoron ndryshimet në lëvizjet e tumorit për të ndryshuar pozicionin e pacientit nëse është e nevojshme. Ai trajton me ndjeshmëri tumoret e mushkërive dhe të mëlçisë që zhvendosen me frymëmarrjen. Gjatë trajtimit pacienti mund të marrë frymë rregullisht pa qenë e nevojshme të mbajë frymën. Sistemi krahason tomografinë e kompjuterizuar dhe imazhet e rezonancës magnetike të marra para trajtimit me pamjet e çastit që merren gjatë trajtimit. Koordinatat e tumorit që përftohen vlerësohen menjëherë me ndihmën e kompjuterit dhe rregullohet doza e rrezatimit. Kështu trajtimi nuk ndikohet nga lëvizjet e vogla të pacientit. Ndërsa trajtimi është i kufizuar ndaj tumorit, dëmtimi i indit të shëndetshëm përreth zvogëlohet në minimum.

CyberKnife është sistemi i parë dhe i vetëm robotik kirurgjikal në botë i dizajnuar për të trajtuar kancerin në të gjithë trupin me saktësi milimetrike. Falë këtij sistemi, zonat kanceroze në tru dhe në të gjithë trupin mund të trajtohen me doza të larta rrezatimi. Indet normale ruhen në nivele maksimale nga efektet e rrezatimit. Pajisja e trajtimit lëviz rreth pacientit si të ishte duke vallëzuar duke përdorur teknologji robotike të kontrolluar nga kompjuteri, dhe kryen trajtimin duke aplikuar rrezatim nga qindra kënde. CyberKnife përbëhet nga nënsisteme që zbatojnë shumë teknologji të përparuara. CyberKnife, i cili është në gjendje të përcaktojë vendin e tumorit i orientuar nga sistemi i tij i imazhit, është një sistem robotik shumë i saktë i kontrolluar nga kompjuteri dhe një sistem modern robotik i pozicionimit të pacientit. Të gjitha këto sisteme lehtësojnë trajtimin e tumorit me saktësi të lartë.

Cilat janë sëmundjet që mund të trajtohen?

CyberKnife është miratuar nga FDA për trajtimin e tumoreve dhe lezioneve kudo në trup në rastet kur terapia me rrezatim është e përshtatshme. Gjithsesi, pacientët duhet të konsultohen me mjekët e tyre për të përcaktuar nëse kjo metodë trajtimi është e përshtatshme për ta. Sëmundjet që mund të trajtohen me CyberKnife përfshijnë:

 • Tumoret primare dhe metastatike të trurit
 • Kanceri i shtyllës kurrizore
 • Tumoret e palcës kurrizore
 • Tumoret e indeve të buta (mushkëritë, veshkat, mëlçia, pankreasi)
 • Neuromat akustike
 • Meningiomat dhe tumoret e bazës së kafkës
 • Tumoret e hipofizës
 • Tumoret e përsëritura dhe të mbetura
 • Keq-formimet arteriovenoze (AVM)
 • Çrregullime funksionale, siç është neuralgjia trigeminale

Cilat janë avantazhet e CyberKnife?

 • Trajtim pa dhimbje

Trajtimin me rrezatim të dhënë nga sistemi i radioterapisë CyberKnife nuk shoqërohet me dhimbje.

 • Pa korniza (pa helmetë)

Aftësia e CyberKnife për të korrigjuar lëvizjen e pacientit gjatë trajtimit eliminon dhimbjen dhe bezdinë që lidhen me helmetën e ngurtë metalike që përdoret në teknika të tjera stereotaktike.

 • Aftësia e trajtimit në gjithë trupin

Dizajni unik i CyberKnife lejon trajtimin e tumoreve ose lezioneve në të gjithë trupin, një qasje krejtësisht e re për radio-kirurgjinë. Trajtimi me rrezatim mund të aplikohet në inde të buta si mushkëritë, mëlçia, veshka dhe organe të tjera, si dhe truri apo shtylla kurrizore.

 • Trajtimi ambulator

Trajtimi CyberKnife zvogëlon në masë të madhe rrezikun e komplikimeve dhe kohën e gjatë të rikuperimit në krahasim me kirurgjinë tradicionale. CyberKnife gjithashtu mund të kryejë radio-kirurgji “të ndarë në seanca” – ku doza totale e rrezatimit ndahet në dy deri në pesë doza më të vogla gjatë disa ditëve. Kjo është veçanërisht e dobishme për trajtimin e tumoreve më të mëdhenj ose të atyre pranë zonave të ndjeshme, duke siguruar onkologji të rrezatimit më të mirë në indet përreth. Pas trajtimit, shumica e pacientëve mund të kthehen në shtëpi dhe të rifillojnë aktivitetet e tyre të rregullta.

Teknika të përdorura në aplikimin e onkologjisë se rrezatimit:

SRT / SRS:

Radio-kirurgjia Stereotaktike (SRS), e cila mund të përkufizohet si trajtimi i një objektivi specifik me anë të koordinatave, i referohet shkatërrimit të plotë të tumorit në një seancë të vetme përmes dozave të larta të rrezatimit pasi përcaktohen koordinatat 3-D të objektivit. Kur kjo terapi aplikohet në më shumë se një seancë (përgjithësisht 3-5 seanca), ajo emërohet si Radioterapi Stereotaktike (SRT).

×
Search